0600 303131 
1,25e/puhelu + 1,51e/min (sis. alv24)
 
« Takaisin

Miten vuosiloma ja lomapalkka lasketaan?

Miten vuosiloma ja lomapalkka lasketaan?

Koko Suomi tuntuu seisahtuvan juhannuksen jälkeen, kun valtaosa työssä käyvästä väestöstämme viettää noin neljän viikon mittaista vuosilomaansa perinteisesti heinäkuussa.

Tässä artikkelissa kerromme pääpiirteittäin, miten kaikkien odottama vuosiloma määräytyy ja millä perusteella lomaraha sekä -palkka lasketaan.

Kuukausittain kertyvät lomapäivät

Lomapäiviä työntekijälle kertyy lomanmääräytymisvuoden kuluessa joka vuosi huhtikuun ensimmäisestä päivästä maaliskuun viimeiseen päivään asti. Lomapäiviä kertyy sellaiselta kuukaudelta, jona työntekijä tekee työtä vähintään 14 päivää jokaisen kuukauden aikana, tai jos hän tekee työtä vähintään 35 tuntia jokaisen kuukauden aikana.

Lomapäiviä kerryttäviksi työpäiviksi katsotaan tavalliset työpäivät ja myös niihin rinnastettava aika, kuten vuosiloma, sairausloma tai vanhempainvapaa.

Jokaista työssäolokuukautta kohti työntekijälle kertyy lomaa 2,5 päivää tai vain 2 päivää, mikäli työsuhde on jatkunut alle vuoden.

Vuosilomakausi toukokuusta syyskuuhun

Kertyneet lomapäivät hyödynnetään pääsääntöisesti lomakaudella, joka on vuosittain 2.5. - 30.9. Lomapäiviä käytetään myös yleensä niin, että yksi vuosilomaviikko on kuusi päivää, joten myös lauantait kuluttavat ansaittuja lomapäiviä. Sen sijaan kirkolliset juhlapäivät, itsenäisyyspäivä, jouluaatto, juhannusaatto, pääsiäislauantai ja vapunpäivä eivät kuluta vuosilomapäiviä.

Lomaraha on sovittava erikseen

Työehtosopimuksissa on vuosilomalain vaatimien asioiden lisäksi usein mainittuna ainakin lomaraha, joka maksetaan loma-ajan palkan tai lomakorvauksen päälle. Lomarahaa voi saada käytännössä kuka tahansa työ- tai virkasuhteessa oleva henkilö.

Lomaraha ei ole lakisääteinen palkkio, vaan erityinen käytäntö. Lomarahaan liittyvät ehdot vaihtelevat työsopimusten ja käytäntöjen mukaisesti. Siitä määritellään työehtosopimuksen ohella työntekijän työsopimuksessa tai työpaikan yleisissä käytännöissä. Näin ollen oikeus lomarahaan perustuukin omiin sopimuksiin eikä lakiin. Työnantajan täytyy lomarahaa kuitenkin maksaa, mikäli siitä on erikseen sovittu.

Normaalisti 50 prosenttia loma-ajan palkasta

Lomarahaa kertyy periaatteessa samalla tavalla kuin vuosilomapäiviä. Koska yleisin käytäntö on maksaa lomarahaa puolet siitä, mikä on työntekijän vuosilomapäivien palkka, niin silloin lomarahaa on mahdollista saada sitä enemmän, mitä enemmän työntekijä saa kerrytettyä vuosilomiaan.

Kun kyseessä on lomaltapaluuraha, niin kyseinen rahamäärä maksetaan yleensä sen palkanmaksun yhteydessä, jolloin työntekijä saisi lomaltapaluupäivänsä palkkansa. Toisena vaihtoehtona on saada lomaraha vuosilomapalkan yhteydessä. Myös lomaltapaluurahan maksamisen käytäntö riippuu aina voimassa olevasta työsopimuksesta sekä kunkin yrityksen yleisistä käytännöistä.

Oikeus myös lomapalkkaan

Työntekijä on Suomessa oikeutettu saamaan loma-ajaltaan myös rahallista korvausta, jota kutsutaan lomapalkaksi. Viikko- ja kuukausipalkkaisilla työntekijöillä on oikeus saada työsopimuksissa sovittu palkkansa myös vuosilomansa ajalta. Lomapalkan suuruus määräytyy pääsääntöisesti sen palkan mukaan, joka työntekijällä on loman alkaessa. Lomapalkka on aina maksettava ennen loman alkamista, ja työnantajan on esitettävä laskelma palkan suuruudesta ja laskemisperusteista.

Ei ole olemassa tarkkaa maksupäivää

Myös lomarahan maksamisen ajankohta riippuu työnantajasta sekä työntekijän tekemästä työsopimuksesta tai alan työehtosopimuksesta. Yleisimmin lomaraha maksetaan joko vuosilomapalkan yhteydessä tai sen palkan mukana, jossa maksetaan ensimmäisen lomaltapaluupäivän palkka.

Lomarahan maksamisen käytännöistä työntekijä voi neuvotella myös työnantajansa kanssa, varsinkin jos kyseessä on pienempi organisaatio.

Nopeasti lainaa loman ajaksi

Mikäli lomaraha maksetaan vasta lomien jälkeen, Eurolimiitti-lainapalvelu tarjoaa apuaan lomakauden aikana kertyvien kulujen rahoittamiseen. 

Eurolimiitti-lainapalvelun uusille asiakkailleen tarjoama koroton laina erottuu edukseen nettiviidakon monenkirjavasta lainatarjonnasta. Uutena asiakkaana lainanhakija saa ensilainan täysin ilman kuluja jopa 1000 euroon asti, mikäli hän maksaa lainansa takaisin ensimmäiseen eräpäivään mennessä. 

Selkeä hinnoittelu - pidempi maksuaika

Eurolimiitin laina ei sisällä vuosimaksua tai muitakaan kiinteitä kustannuksia. Luotonsaaja maksaa siis vain ja ainoastaan saamansa lainapääoman käytöstä.

Kerralla maksettavassa luotossa maksuaikaa on jopa 30 päivää. Mikäli asiakas maksaa ensimmäisen lainansa takaisin kyseisenä aikana, verkkopalvelun kautta haettu luotto on lainansaajalle täysin koroton.

Vaivattomasti verkkopalvelun välityksellä

Mikäli ylimääräistä pääomaa pikaisesti tarvitsevan valinta on Eurolimiitti, lainahakemuksensa hän voi tehdä vaivattomasti verkkopalvelun kautta - milloin hänelle parhaiten sopii.

Verkkopalveluun rekisteröityminen käy kätevästi henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Lainahakemukseen valitaan haluttu lainasumma ja merkitään pyydetyt tiedot.

Sopimusehtojen lukemisen ja hyväksymisen jälkeen lainanhakija lähettää hakemuksensa luotonantajan käsiteltäväksi.

Luotettavaa lainapalvelua vuodesta 2006

Eurolimiitin laina-asiantuntijat käsittelevät lainahakemuksia asiakaspalvelunsa aukioloaikoina: arkisin ja viikonloppuisin kello 8 - 22.

Eurolimiitti-verkkopalvelun taustayhtiönä oleva J.W.-Yhtiöt Oy on täysin suomalainen rahoitusyhtiö. Luotonantajan luotettavuudesta kertoo se, että vakavarainen lahtelaisyritys on lainannut rahaa sadoille tuhansille suomalaisille jo vuodesta 2006 lähtien.

Artikkelin on tuottanut Haenyt.fi lainanvälityspalvelu.

Joustoa tähän päivään ja huomiseen tarjoaa Eurolimiitti – helppo ja nopea tililuotto käytössäsi kun tarvitset rahoitusta elämän muuttuviin tilanteisiin.

Hyödynnä loppuvuoden sesongit ja kuluta fiksusti

Hyödynnä loppuvuoden sesongit ja kuluta fiksusti

Marras- ja joulukuussa riittää useita juhlia ja teemapäivä, jotka voivat olla melkoinen taloudellinen haaste. Black Friday, Isänpäivä, joulu, alennusmyynnit ja uusi vuosi houkuttelevat ja vaativat ostoksille.